Nieuws van de Waterweg

Diverse Berichtjes

   
 
Duurste privé jacht


Schiedam -
Over puissant rijke Arabieren doen mooie verhalen de ronde. Ze doen afstand van hun Mereedes als de asbak vol is. Of als de benzinetank leeg is. Mythes kunnen echter niet zonder brandstof. Op dat terrein doet een geheimzinnige ollebaron uit Dubai een aardige duit in het zakje. Het duurste privéjacht ter wereld wordt op dit moment in Schiedam vastgesjord in het 195 meter lange dok nummer 5 van reparatiewerf Rotterdam United.

Dat dok gaat mee naar Dubai, waar het 550 miljoen gulden kostende schip wordt afgebouwd. "De vergelijking gaat een beetje mank, maar het lijkt een beetje op een automobilist die een compleet geoutilleerde garage koopt om thuis zijn auto rij klaar te maken.
Aan het woord is M.Seltenrijch van MCS Marine Services in Barendrecht. Deze makelaar op het gebied van zwaar transport is verantwoordelijk voor de logistieke kant van de grote operatie. Ook bemiddelde hij bij de aankoop van dok nummer 5, een klassieker uit 1912 die sinds oktober 1999 als ocasion in de aanbieding is. Het vroegere Wilton Fijenoord heeft de 10.000 ton wegende kolos niet meer nodig na de verhuizing van twee dokken van de werf Bolnes naar Schiedam.

Seltenrijch is het een en ander gewend op het terrein van zwaar transport.

MCS verzorgde in het verleden regelmatig het overzees transport van grote dokken. De klus voor de Arabier is echter een hele bijzondere. "Zie de scherpe boeg, de strakke lijnen van de het schip. En de lengte, van 160 meter is natuurlijk ook uniek voor een privé-jacht. Zoiets kom je maar een keer in je leven tegen. Verder is het natuurlijk bijzonder dat we niet alleen het transport verzorgen, maar ook de transactie met het dok. Zo'n combinatie is zeldzaam."

Volgens de oorspronkelijke planning zou het nog naamlozejacht afgelopenvrijdag in Schiedam arriveren. Nieuwsgierigen tuurden die dag echter vergeefs de Nieuwe Waterweg af. Het zware transportschip Blue Marlin met aan boord het peperdure casco arriveerde weliswaar volgens schema in de 8e Petroleumhaven, maar vrijdag achtten de experts de wind te sterk om het kwetsbare karkas naar Schiedam te slepen.
Zaterdag werd het geduld echter beloond. Eenmaal in Schiedam gleed het nog naamloze schip door de rimpelloze rivier en vervolgens soepel in het dok. Medewerkers van Rotterdam United zijn ook vandaag ,nog druk in de weer met het zeevastmaken van het schip. Op zijn vroegst morgen wordt het dok met inhoud naar de Blue Marlin gesleept. Dit schip neemt de zeer zware lading mee naar Dubai een zeereis van gemiddeld 21 dagen.

Over de verkoopprijs van het oude dok doet Seltenrijch geen mededelingen. De Arabische klant hecht er ook aan dat zijn cliënt onbekend blijft. De oliebaron volgens de scheepsmakelaar zou het niet ons een sjeik gaan - laat zich dezer dagen ook niet in Nederland zien om het transport te volgen. Hij rekent erop dat iedereen zijn afspraken nakomt. Wie het gedokte jacht de Nieuwe Waterweg ziet uitglijden, kan zich er van vergewissen dat zelfs heden ten dage niet al het benzinegeld in de zakken van de fiscus verdwijnt. Het ooit door kostenoverschrijdingen geteisterde gemeenteschip De Nieuwe Maze verbleekt in de nabijheid van het'oliejacht' tot een welwillend plezierbootje. Toch is het niet al goud wat er blinkt. Het jacht zou eerst het speeltje worden van een prins uit Brunei, maar die moest het uit zijn hoofd zetten toen hij als minister van Financiën werd ontslagen door zijn sultan-baas. De geheimzinnige koper greep zijn kans en kocht het casco. Volgens Seltenrijch duurt het nog vele maanden voordat de eigenaar met zijn bezit kan pronken. "De afbouw is zeer tijdrovend. Dat is vermoedelijk ook de reden dat de eigenaar het Schiedamse dok heeft gekocht. In Dubai is onvoldoende dokcapaciteit om deze klus aan te kunnen."

back