Nieuws van de Europoort
   
 

Gratis peepshow voor kantoorpersoneel?

19 - 08 - 2004


Is straks zelf het slufterstrand bebouwd waardoor mensen ook op het strand
niet meer ontkomen aan de blikken van andere mensen? Foto John de Pater

Claudia Langendoen
Maasvlakte -
De verbazing is af te lezen van veel badgasten op het Slufterstrand. Een kleine rondgang over het strand, afgelopen zondag en enkele dagen daarvoor op een koele avond, leert dat zjn het kantoorpand in aanbouw pal op de kop van de duinen te belachelijk voor woorden vinden. *Wat gebeurt hier in hemelsnaam?*, meldt een veertiger die zijn hond na een warme dag 's avonds enige koelte biedt op het strand. *Het getuigt van machtsmisbruik dat Rijkswaterstaat en het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam op zo'n prominente plek in een natuurgebied een kantoor neerzetten. Werken met zo'n uitzicht over strand en duinen wille we allemaal wel. Laten we dan overal het strand maar volbouwen. Zoiets heb ik echt nog nooit gezien. Zelfs op het strand voel ik me nu bespied.*

Met dat probleem kampt ook een bezoeker van het naaktstrand, want het frappante is dat het kantoor met beneden zich het strand en de Noordzee pal boven het naaktstrand wordt gebouwd. Zelfs de duinen waar naaktlopers in kunnen *wegzakken* worden niet meer aan het oog onttrokken. *Ik voel mij straks echt bekeken*, vertelt een naaktrecreant. *Ik vind dit echt verschrikkelijk*, meldt de naaktloper. *Wij zijn erg op onze privacy gesteld. En nu krijg je dit.*

Het kantoorgebouw is niet vanaf het totale strand te zien. Dankzij de flauwe bocht die het strand en de bovengelegen weg maken, blijft er nog een stuk over waar mensen die zich onbespied kunnen wanen. Rijkswaterstaat vindt de bouw van het kantoor allezins logisch. Woordvoerster Sabine Oomen van Rijkswaterstaat meldt dat de ramen van het gebouw aan de Slufterkant komen en dus niet aan de kant van de zee en het strand.
Veel mensen die het gebouw bekijken, krijgen toch wel de indruk dat er gaten voor ramen aan de strandzijde te zien zijn. Oomen: *Ook speelt mee dat het gebouw op een hoger gelegen deel komen omdat het water snel stijgt. Bovendien komt er in de toekomst een tweede Maasvlakte en dan kan het gebouw gewoon blijven staan.* Een begeleidend bord op de bouwplaats meldt dat het kantoor wordt gebouwd om het slibdepot milieubewust te beheren.

Gelezen in de Brielsche Courant


Het was ff puffen voor dit viertal noeste mannen

24 - 07 - 2004


Foto Dick Sluijter

Europoort -
Het was ff puffen voor dit viertal noeste mannen. Deze gondel, bestemd voor één van de negen windturbines die verrrijzen langs het Hartelkanaal, weegt wel een paar tonnen. Gisteren en donderdag werden de gevaarten aan wal gehesen. Aan de cirkels aan weerszijden van de gondel worden de wieken bevestigd, die met elkaar een diameter van tachtig meter zullen hebben. De mast waaraan ze worden bevestigd, is tachtig meter hoog.
Het windturbinepark vervangt na oplevering het bestaande park van tien molens, die versleten zijn. Bouwer Siemens zal deze molens , die eveneens lange het Hartelkanaal staan, afbreken. De nieuwe turbines wekken per stuk 2,5 megawatt stroom op. De 22,5 megawatt die de molens bij elkaar produceren is genoeg om 19.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien.
Zes molens worden straks geëxploiteerd door energie bedrijf ENECO, drie komen voor rekening van het bedrijf Hartel b.v.

Gelezen in het Rotterdams Dagblad


24 - 06 - 2004

Slufterstrand beperkt toegankelijk


Meerdere strandopgangen zijn door Rijkswaterstaat afgesloten met betonblokken.
Foto John de Pater

MAASVLAKTE -
De meeste strandopgangen naar het Slufterstrand blijven het hele zomerseizoen afgesloten. Slechts enkele paden blijven open. Het strand dat in de zomermaanden door vele duizenden zonaanbidders wordt bezocht, wordt daarmee moeilijker toegangkelijk. Rijkswaterstaat heeft beton voor de opgangen geplaatst omdat het strand te stijl is geworden. Mensen zouden meters naar beneden kunnen vallen. Tot ongenoegen van het Recratieschap wordt nu geen geld vrijgemaakt om zand op te spuiten. Volgend jaar gebeurt dat pas omdat nu de veiligheid niet in het geding is, aldus Rijkswaterstaat.

Gelezen in de Brielsche Courant


Futuristische *dome* in Europoort

12 - 06 - 2004

Het is geen luchtschip, dat gisteravond in het Europoortgebied is geland, al heeft het er wel veel van weg.
De foto toont de nieuwe, lichtgevende overkapping van één van de opslagtanks van Vopak.


Foto Max Millikan

Bij de tankterminal Europoort zijn vier tanks omgebouwd voor de opslag van stookolie.
Bij die ombouw is meteen vernieuwing van het tankdak meegenomen. Gekozen is voor een van aluminium gemaakte 'dome'ter vervanging van het conventionele, stalen drijvende dak.

Het Heerjandamse constructiebedrijf A.Hak Industrie heeft de vier overkappingen gemaakt én geplaatst. De domes hebben diameters van 52, 62 en 72 meter. De vierde is zelfs met een diameter van 72,50 meter de grootste in Nederland.
In de constructie zijn vijftigduizend bouten verwerkt, maar het gewicht -in totaal 65.000 kilogram- is slechts een vijfde van een conventioneel tankdak. In onderhoud zijn de nieuwe overkappingen negetig procent goedkoper.
Volgens een woordvoerder van Hak zullen de komende jaren meer opslagtanks in Nederland van een dome worden voorzien. *In de Verenigde Staten zijn deze domes al de norm,* geeft hij aan. *Ze zijn veiliger voor mens en milieu, een voudiger te onderhouden en hebben een langere levensduur.*


Grootste schip ooit in Waalhaven

26 - 05 - 2004

Rotterdam -
Nog nooit was een zó groot schip de Waalhaven binnengelopen. Met een lengte van 304 meter en een breedte van veertig meter ligt sinds gistermiddag de MSC Flaminia, het grootste containerschip ooit, in deze stadshaven. De Flaminia heeft een ladingcapaciteit van 6.732 standaardcontainers (teu's), maar was bij deze 'call' in Rotterdam niet helemaal volgeladen. Een deel van de lading is al gelost in de eerste Europese aanloophaven Le Havre en tijdens een ingelaste tussenstop in het Engelse Felixstowe.

Klik op onderstaande foto's voor een groter formaat.
Picture 1        Picture 2

De Flaminia is het eerste schip van de Silk Express, de directe dienst van rederij Mediterranean Shipping Company tussen het Verre Oosten en Noordwest-Europa. Door invoering van een tweede directe dienst vanuit Azië is Rotterdam in deze 'zijderoute' opgenomen. MSC zet voor deze dienst tien van de grootste containerschepen in. Zij brengen op jaarbasis honderdduizend teu's extra naar Rotterdam.

De schepen worden voorlopig behandeld op de Hanno-terminal van containerstuwadoor ECT. Daar zijn vannacht en vandaag bijna duizend containers van de Flaminia gelost en vijfhonderd nieuwe geladen.

Of de snel groeiende rederij

- MSC is inmiddels 's werelds tweede rederij achter marktleider Maersk-Sealand - nog lang klant is bij de Hanno-terminal is onwaarschijnlijk. Eind dit jaar neemt MSC de eerste van een serie nóg grotere schepen, met een ladingcapaciteit van ruim achtduizend teu's, in de vaart. Speciaal voor dit soort grote containerschepen is enkele jaren geleden de toegang tot de Waalhaven vergroot en zijn de vaargeul in de Nieuwe Maas en het havenbassin verdiept.

back