Berichtjes uit Rozenburg
     
 

Laatste oorlogsmaanden gevangen in glazen vitrines

Woensdag 6 april 2005


Foto John de Pater
  Adrie en Hans pols hebben de tentoonstellin over de laatste oorlogsmaanden in Rozenburg samen met een aantal andren ingericht. De 'huiskamer' in de Oudheidkamer ademt de typische oorlogssfeer uit.

Rozenburg - Van het kristalontvangertje waarmee op 4 mei 1945 het bericht van de Duitse capitulatie werd ontvangen tot een origineel theezakje dat de inwoners van Rozenburg kregen van de bevrijders. De Historische Vereniging Oud Rozenburg heeft een schat aan voorwerpen en informatie verzameld om tentoon te stellen in de Oudheidkamer. De expositie 'Van Bodenplatte tot bevrijding' wordt morgen om 20.00 uur geopend door Hagenaar Carl van der Plas, die tijdens de hongerwinter in Rozenburg verbleef.

De term 'Bodenplatte' verwijst naar de laatste grote luchtoperatie van de Duitse Luftwaffe, vertelt Adrie Pols, die de tentoonstelling samen met een groep anderen heeft ingericht. Daarbij stortte op Rozenburg een Duits toestel neer dat door eigen luchtafweergeschut werd neergehaald.

Eenmaal in de Oudheidkamer stap je een andere wereld binnen. Een hoek is ingericht als 'woonkamer'. Een damespop in authentieke kleding verstelt een onderbroek, een ander heeft een olielamp vast. Aan de muur hangt een houder met daarin een oud exemplaar van het blad 'De Vliegende Hollander', dat bericht over de capitulatie van Duitsland. ,,We hebben geprobeerd de sfeer van de oorlog neer te zetten,'' vertelt Pols.

Verderop staan in vitrines allerlei gebruiksvoorwerpen uit de oorlogstijd uitgestald: tinnen bestek, bekers en een machine om lijnzaadolie mee te vervaardigen, maar ook persoonsbewijzen en bonnenboekjes. Een pop draagt een rok die is gemaakt van heel veel lapjes gekleurde stof. ,,Gemaakt door de Rozenburgse plattelandsvrouwen, van restjes die zij nog hadden.''

Rozenburg fungeerde in de oorlogsjaren voor veel onderduikers als toevluchtsoord, vertelt Pols. ,,Mensen konden in de boerenschuren goed worden verborgen.'' Op een lijst is te lezen wie waar zat ondergedoken.

Een gedeelte van de tentoonstelling is gewijd aan Rozenburgers die door oorlogsgeweld zijn omgekomen en aan geallieerden die in de buurt zijn gesneuveld. Zwartwit foto's tonen fier kijkende mannen in uniform, soms met een verloofde aan de arm.

Veel spullen die ze exposeren, krijgen ze gewoon van mensen uit de buurt, legt zij uit. ,,Je staat soms echt versteld van de dingen die je krijgt.'' Ze wijst op een witte hemdjurk, die is gemaakt van meelzakjes. ,,Van sommige dingen wist je niet eens dat ze bestaan.''

Van april tot en met september is de Oudheidkamer geopend iedere eerste zaterdag van de maand van 10.30 tot 13.30 en iedere derde donderdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur. Op de feestdagen 9 april, 30 april, 14 mei, 10 september en 24 september is de ruimte bovendien toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur.

Gelezen in het Rotterdams Dagblad 06 - 04 - 05

back