Nieuws van het Calandkanaal

Tunnel Nieuwtjes

   
 

Voor 't eerst en laatst wandelen door Calandtunnel


Aan het eind van de Calandtunnel. aan de westkant, was voor de bezoekers
van de open dag een terras ingericht. Foto John de Pater

Gelezen in het RD - 10 Juni 2003
Rozenburg -
Vele honderden belangstellenden hebben zaterdag de kans gegrepen voor het eerst en het laatst door de in aanbouw zijnde Calandtunnel bij Rozenburg te wandelen. De door Rijkswaterstaat georganiseerde open dag was een groot succes. Volgens woordvoerder Peter Don is de tunnel een half uur eerder opengesteld dan gepland, omdat een flinke groep mensen al een uur te vroeg voor de betonnen doorgang stond te wachten voor een kijkje onder het Calandkanaal.

Gewapend met fototoestel en videocamera trekken hele families, van jong tot oud, door de tunnel, waar volgens de huidige planning volgend jaar september de eerste auto's doorheen rijden. Voor de gelegenheid zijn er in de tunnel informatiestands geplaatst waar Rijkswaterstaat en verschillende aannemingsbedrijven voorlichting geven over hun werkzaamheden. Veel geïnteresseerden vullen de vragenlijsten in, die als prijsvraag bij de ingang aan de Rozenburgse kant worden uitgedeeld. De antwoorden op de technische vragen kunnen in de tunnel op informatiepanelen of bij de kraampjes worden verzameld. Aan het eind van de bak, aan de westkant, kunnen op een druk bezocht terras de uitgedeelde consumptiebonnen worden ingeruild voor een hapje en een drankje. Graffiti op de muren maakt duidelijk dat de bezoekers niet helemaal de eersten zijn.

Tussenschotten
Vorig jaar werd al eens een groep genodigden in de tunnel toegelaten.Maar die kon niet de hele tunnel door. Nadat eerder dit jaar de tunnelelementen op hun plek werden gevaren en afgezonken, zijn inmiddels de tussenschotten van beton en staal gesloopt, zodat uiteindelijk een doorgang van de ene naar de andere oever is gemaakt. Inmiddels wordt aan de afbouw gewerkt. De wanden worden betegeld, verlichting en ventilatie aangebracht, leidingen gelegd en veiligheidsmaatregelen genomen. Voor brandbestrijding wordt op vaste afstanden blusmateriaal aangebracht. Don geeft aan dat bewust niet gekozen is voor sprinklerinstallaties. * In de tunnelbouw is discussie gaande over deze blusmethode, maar wij denken dat er zoveel stoomontwikkeling zal zijn , dat het nadeel groter is dan het voordeel.* Op de donkere wanden zijn filmbeelden te zien, op panelen zijn bouwtekeningen opgehangen en staan allerlei details vermeld. Bijvoorbeeld dat per tunnelelement zo’n 4,5 miljoen kilo beton is gebruikt en bijna 170.000 kilo bewapeningsstaal. * En de bodem is bedekt met een metersdikke laag beton.* verduidelijkt Don. * Dat is om te voorkomen dat de tunneldelen door de druk omhoog zouden komen; denk maar aan de wet van Archimedes. Teveel beton mag echter ook niet , want dan zou de tunnel in de bodem drukken.Het moet allemaal net in evenwicht zijn, hoe zwaar het ook allemaal lijkt.*

Enkele Rozenburgse dames zijn erg onder de indruk van het bouwwerk. Toch hebben ze enkele kritische handtekeningen. * In Rozenburg hebben we er nog niet veel aan. Als er iets gebeurt, zitten we nog steeds in de val. Het is
puur bedoeld voor het werkverkeer naar de Maasvlakte,* weten ze.

Veiligheid
Burgemeester Ria de Sutter, die ook van de gelegenheid gebruik maakt de vorderingen in ogenschouw te nemen, is het niet met hen eens. * het is wel degelijk een uitgang erbij,* vindt ze. De Sutter is zeer tevreden met de tunnel. Ze benadrukt de extra aandacht voor de veiligheid , zoals de vluchtroute tussen de rijbanen in. * En het is goed voor de doorstroming van het verkeer. Met die brug hoeft maar iets te gebeuren, zoals vorige
week, of alles staat uren vast.*
Beneden is het beduidend koeler dan buiten. In het midden van de tunnel zijn de vloeren zelfs knap vochtig. Het blijkt het gevolg van een fikse regenbui. Peter Don; * We hadden alles kurkdroog. Tot die hoosbui van de week. Het water guste in een centimetersdikke stroom naar binnen.Dat is nu bijna weggepompt.*


Publiek loopt door Calandtunnel


Zaterdag 7 Juni 2003
Al een paar jaar wordt er gewerkt aan de Calandtunnel bij Rozenburg. De tunnel moet er komen omdat de huidige Calandbrug het verkeer niet aan aan kan. Over anderhalf jaar moet de tunnel klaar zijn, maar zaterdag konden belangstellenden alvast een wandeling door de tunnel maken. Het mooie weer zorgde ervoor dat veel mensen op de fiets naar de open dag kwamen. Het publiek kon door één van de twee tunnelbuizen naar de andere kant van het Calandkanaal lopen. Een afstand van anderhalve kilometer, met maximaal 18 meter water boven hun hoofd.
Voor foto's klik hier

Bron: http://www.rijnmond.nl


Wandelen door de Calandtunnel

Op zaterdag 7 juni 2003 organiseert Rijkswaterstaat tussen 10.30 uur en 15.30 uur een Open Dag in de Calandtunnel. Iedereen is die dag van harte welkom voor een wandeling door de tunnel in aanbouw. In de tunnel staan diverse kraampjes waar medewerkers van Rijkswaterstaat en van de betrokken aannemers uitleg geven over de bouw. Een tunnelpuzzeltocht, met als hoofdprijs een rondvaart door de haven van Rotterdam, maakt een wandeling door de tunnel extra leuk.

Van oost naar west
De wandeling door de tunnel start op de oostoever, aan de kant van Rozenburg. Tijdens de wandeling door één van de tunnelbuizen kunnen bezoekers goed zien hoe ver de bouw gevorderd is. Bij de vele kraampjes in de tunnel kan men terecht voor informatie. En wie meedoet aan de tunnelpuzzeltocht vindt hier vast de antwoorden op een aantal vragen. Na een stevige wandeling bereikt men de westoever, waar koffie en fris klaar staan en even kan worden uitgerust. Daarna loopt men door de tunnel weer terug.

Startpunt
Start- en eindpunt van de Open Dag is de bouwplaats van de tunnel op de oostoever van het Calandkanaal (Rozenburgse kant), bij de rotonde op de Merseyweg. In verband met beperkte parkeergelegenheid worden deelnemers verzocht zo mogelijk lopend of per fiets naar de Open Dag Calandtunnel te komen. Deelname is op eigen risico, van tevoren aanmelden is niet nodig. Kinderen onder de 12 jaar kunnen uitsluitend deelnemen onder begeleiding van een volwassene. Omdat gewandeld wordt op bouwterrein, adviseert Rijkswaterstaat de deelnemers om stevige schoenen aan te trekken. De tunnel is toegankelijk voor minder validen (in rolstoel). Zij worden vanaf het startpunt per bus naar de tunnelingang gebracht.

Informatiecentrum N15
Belangstellenden kunnen met vragen over de Open Dag Calandtunnel terecht bij het Informatiecentrum N15 van Rijkswaterstaat aan de Merseyweg 111 in Rozenburg. Het informatiecentrum is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Het telefoonnummer is 0181-213083. Meer informatie is ook te vinden op de website: www.n15-europaweg.nl.
Op zaterdag 7 juni 2003 is het Informatiecentrum N15 gesloten.


Voor foto's klik hier

Bron: http://www.rozenburg.nl

back