Nieuws van het Calandkanaal

Tunnel Nieuwtjes   
 

Afzinken element op internet

Vrijdag 28 Juni 2002
Spijkenisse -
Het afzinken van het derde element van de Calandtunnel is zondag rechtstreeks op internet te zien. De Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat verwacht dat de site over de hele wereld wordt bekeken. www.meetkundigedienst.nl/ calandtunnel De aanleg van de Calandtunnel is bijna halfweg. Twee tunnelelementen liggen al in de afzinkgleuf, de komende zondagen volgen de andere vier. Dit staaltje waterbouwkundig vakmanschap is nu ook 'live' van achter de computer te zien. Het is informatie uit eerste hand, want op grond van dezelfde beelden stuurt de 'afzinkploeg' het element naar de juiste plaats.

,,Zie het als een beetje promotie voor onze meetkundige dienst,'' zegt Nard Wiegmann, projectleider van de dienst. Zelf zit hij komende zondag in het meethokje waar de informatie als eerste binnenkomt, vervolgens wordt het via een ISDN-verbinding de wijde wereld ingezonden.

De metingen van het tunnelelement zijn tot de centimeter nauwkeurig. Het afzinken naar de bodem kan dan ook op de voet worden gevolgd.

Het is echter de vraag of iedereen chocola kan maken van de digitale animaties. De beelden zijn voorzien van tal van ingewikkelde meetwaarden die komen uit computerberekeningen. Volgens Wiegmann kunnen leken wel degelijk genieten van het precisiewerk. ,,Mijn kinderen kijken ook. En die begrijpen het, hoor. Het is eigenlijk gewoon een schoenendoos die langzaam het water inzakt.''

Om tien 's ochtends beginnen de werkzaamheden, maar het hoogtepunt is voor Wiegmann de laatste twee uur. Na twaalf uur 's nachts voorspelt hij ' spannend internet'. ,,De laatste fase van het afzinken. Dan is het element op zo'n twintig centimeter afstand van het volgende element. Uiteindelijk wordt het door de waterkracht in het profiel gedrukt.''

Hij verwacht dat over de hele wereld mensen de beelden zullen bekijken. ,,Heel veel mensen komen kijken bij de bouw van een tunnel. Bij de aanleg van de Beneluxtunnel waren er zelfs studenten uit Japan en Korea. Die kunnen het nu gewoon thuis volgen,'' aldus Wiegmann.

Foto's afzinken 1ste element.
Klik op onderstaande foto voor een groter formaat.

Picture 1 Picture 2

Bron: Rotterdams Dagblad

back