Nieuws van de Waterweg


Knipsels

   
 
Dwangsom voorkomt zeeslag met imposante vissersvloot
Armada op Nieuwe Waterweg


Door drs. H. van den Berge
Hoek van Holland –

Vanuit zee viel gistermorgen een imposante vissersvloot de Nieuwe Waterweg binnen. De kotters blokkeerden urenlang de toegang tot de grootste haven ter wereld. „Wij doen hier geen kip kwaad.”

Met zijn twee 60-pk-motoren brult de speedboot richting de monding van de Nieuwe Waterweg. Al van ver is de vissersvloot te zien. De gieken van de circa vijftig Flakkeese en Zeeuwse kotters steken scherp af tegen de grijze en grauwe lucht. Op de pier bij Hoek van Holland staan honderden mensen te kijken naar de machtige armada die het scheepvaartverkeer volledig blokkeert.

Waterkanonnen
Aan het eind van de ochtend spelen de vissers een soort kat-en-muisspelletje met zeven boten van de politie, kustwacht en havendienst. Deze belemmeren de doortocht richting Rotterdam. De boze vissers stomen telkens op tot aan de achtersteven van politieboten, houden dan stil en laten hun schepen vervolgens wat terugvallen. De politie probeert zich niet te ver te laten wegdrukken en vaart vervolgens toeterend achteruit tot vlak bij de kotters. Beetje bij beetje gaan alle schepen zo toch verder de Waterweg op richting Rotterdam.

Het gonst inmiddels van de geruchten. In Rotterdam zou een peloton ME'ers klaar staan, terwijl er politieboten met waterkanonnen onderweg zouden zijn. De vissers zijn niet voor een kleintje vervaard. Volgens schipper Johan van Seters uit Stellendam hebben sommige kotters oude bommen uit de Tweede Wereldoorlog bij zich. Zo af en toe vangen ze die op zee. Nu dreigen de vissers dat ze de bommen in de drukke vaarroute willen laten zakken.

Dreigt er een zeeslag?
„Ik vind het belangrijk dat de publiciteit over ons positief blijft. Een blokkade van de Nieuwe Waterweg is wel iets anders dan de haven van IJmuiden, want wij zijn heus wel op de hoogte van de grote economische belangen van de Rotterdamse haven. Maar wat er gaat gebeuren, kan ik niet zeggen”, stelt de Goereese visser T. van Dam.

Anderen zijn strijdbaarder. „We hebben al zo veel meegemaakt. We moeten doorgaan met de blokkade, want dit is het laatste wat we kunnen doen”, vindt Johan van Seters. 's Avonds verklaart burgemeester Opstelten van Rotterdam dat hij inderdaad alle voorbereidingen had getroffen om de blokkades van vissers te breken. De marine, de kustwacht en de politie stonden klaar om tot actie over te gaan.

Dreigementen
De kotters liggen aan het begin van de middag zachtjes te deinen op de golven. De bemanning hangt voor de ramen. Boven de vloot cirkelt een helikopter. Is het weer een televisieploeg of is het de politie die wil weten welke kotters aan de actie meedoen? Van de dreigementen van burgemeester Opstelten en het machtige Gemeentelijk Havenbedrijf dat er een rechtszaak komt en dat er hoge dwangsommen worden geëist, zijn de vissers aanvankelijk niet erg onder de indruk. Om halftwee klinkt een oproep van de havenmeester de blokkade te beëindigen. De vissers lachen erom. „Wij doen geen kip kwaad, wij liggen hier alleen maar te drijven”, zegt er een door de marifoon. „Eerst moet Faber minstens een deel van onze eisen inwilligen. Wij moeten een vergoeding hebben, want door die gesloten gebieden in de Noordzee vangen we veel minder. Het is schrapen. Hierdoor is onze besomming drastisch gedaald.”

Aan boord van de kotter van Johan van Seters volgt de bemanning aandachtig de gesprekken op de marifoon. Wat de vissers steekt, is de in hun ogen veel te gematigde opstelling van hun voormannen Ben Daalder van de Federatie van Visserijverenigingen en Johan Nooitgedagt van de Vissersbond. „Die praten maar en praten maar met Faber zonder dat ze resultaat boeken.”

Om eindelijk eens wat te bereiken, hebben de vissers zelf de blokkades van gisteren georganiseerd. „De afgelopen weken hebben we het steeds over acties gehad. Toen woensdag het overleg van Faber met onze voormannen weer niets opleverde, was de maat vol”, stelt Van Seters. „We waren het snel eens over de blokkades. Onze voormannen zeggen al zo lang dat we ons verstand moeten gebruiken, maar als je aan het eind van je Latijn bent, heb je weinig keus meer.”

Heftige discussie
Door de dreiging van de dwangsommen en de rechtszaak die om vier uur zou beginnen, neemt de onzekerheid bij de vloot toe. De actievoerders weten dat Daalder en Nooitgedagt overleg voeren met Opstelten en de zijnen. Gespannen wachten ze op bericht. Net na drieën klinkt ineens de stem van Johan Nooitgedagt door de ether. „Mannen, we stoppen met de actie. De dwangsom bedraagt 250.000 gulden per uur en onze advocaat heeft aangegeven dat we het kort geding niet zullen winnen. Daarom moeten we geen risico's nemen, maar ons verstand gebruiken. We proberen jullie te behoeden voor ergere dingen. Ik bedank jullie hartelijk voor je solidariteit en vraag jullie om naar IJmuiden te gaan om daar te helpen bij de blokkades.”

Via de marifoon ontwikkelt zich een korte maar heftige discussie. „Allemaal draaien”, roept een visser. „Er is toch nog niks aan de hand. Laten we de rechtszaak afwachten”, stelt een ander. „Blijven, er is nog geen enkel lichtpuntje. Straks moeten we weer gaan liggen schrapen”, brult een collega.

Opeens wordt de blik naar buiten gericht. Sommige kotters wenden de steven. „Kijk, die gaan al weg. Die doen het zeker in hun broek.” Maar steeds meer schepen volgen. Uiteindelijk kiezen ze allemaal het ruime sop. De dwangsom voorkomt nu een zeeslag. „Maar als er niets wordt bereikt komende we volgende week terug”, klinkt het dreigend.


DE NIEUWE WATERWEGGedicht / Lied
ik wandel langs de Nieuwe Waterweg
waar de wereld werkt en wentelt onder
een Russische tanker en een Britse duikboot
een roestende coaster en een kleine sleepboot
een gloednieuw booreiland
met daarop een ingepakte helicoptere
en overal doorheen, als herdershond
de loodsboot

terwijl mijn hond zich uitput
in het verspillen van
zoveel moqelijk
pens- en blikjes-enerpie
schuift heel statig
links en dan weer rechts van mij
diep grommend en nauwelijks hoorbaar
de wereld-economie

 
HA DIT IS MULTI DIT IS MEGA DIT IS WERELD
HA DIT IS MULTI DIT IS MEGA DIT IS WERELD-ECONOMIE

kranen met een knak
kartelen de horizon rondom
en terwijl ik toch maar op en neer loop
niets te doen
denk ik de cirkel
net)es rond
en zie containers vol met pennen en papier
en vol met blikjes voor mijn hond

HA DIT IS MULTI DIT IS MEGA DIT IS WERELD
HA DIT IS MULTI DIT lS MEGA DIT IS WERELD-ECONOMIE

ik wandel langs de Nieuwe Waterweg
waar de wereld werkt en wentelt onder
een Russische tanker en een Britse duikboot
een roestende coaster en een kleine sleepboot
een gloednieuw booreiland
met daarop een ingepakte helicoptere
en overal doorheen, als herdershond
de loodsboot

* * * Tekst F Hlewatsch Muziek A. Piek * * *

 

back