Nieuws van de Waterweg


   
 

19-04-05

Veteraan Jim Hoel terug op de fatale plek
Gelezen in het Rotterdams Dagblad

Picture 5
  Rozenburg -
De Amerikaan Jim Hoel (83) wordt langs de Waterweg bij Rozenburg getroost door zijn zoon Gil (54), nadat de veteraan in snikken uitbarst. Na meer dan zestig jaar keerde hij terug op de plaats waar hij op 17mei 1943 met zijn bommenwerper neerstortte. Voor Hoel was het indertijd zijn eerste en meteen zijn laatste vlucht, de rest van de oorlog zat hij in krijgsgevangenschap. Hoel maakte deel uit van een formatie van tien Marauders, die bij Velzen een elctriciteitscentrale moest bombarderen.
Vermoedelijk door sterke zijwind en een navigatiefout kwamen ze per ongeluk boven De Beer ons land binnen, het zwaarst verdedigde stukje van de Hollandse kust. Alle tien de vliegtuigen werden in korte tijd neergehaald of botsten in de chaos tegen elkaar. De resten van het toestel werden tijdelijk op de kade van Maassluis gelegd. Hoel wilde terug naar Rozenburg nadat hij twee jaar geleden via via het horloge had terug gekregen dat hij bij zijn crash in de Waterweg was kwijtgeraakt.

Vandaag (19-04-05) neemt Rozenburger John Prooi de twee mee naar de oorlogsbegraafplaats in Margraten, waar veel van Hoel's kamaraden liggen.

Foto's Cees Kuiper / Rotterdamsdagblad en Archief John Prooi

back