Nieuws van de Waterweg
     
 

28-05-05

Met een verlengd cruiseschip kun je voor de dag komen
Gelezen in het Rotterdams Dagblad
Reparatiewerf Keppel Verolme mikt op meer orders groeimarkt


Kapitein Charles Telge van Roal Caribbean laat zien dat het gat tussen de nieuwe sectie en
het cruiseschip nog bijna een halve meter is. Deze kloof wordt de komende weken alsnog dichtgelast.
Foto Victor van Breukelen

Door Gert Onnink
De werknemer van Keppel Verolme heeft voor even de kleermakerszit aangenomen. Met een slijptol in de hand werkt hij op het bovendek van het cruiseschip Enchantment of the Seas in de volle zon aan de afwerking van het luxe vaartuig. Over een paar weken is dite schip van cruiserederij Royal Caribbean International weer in Amerikaanse wateren en nemen de passagiers hier een duik in het zwembad.

De afgelopen weken is bij de Rozenburgse werf Keppel Verolme een opvallende klus verricht. Het cruiseschip is in de Botlek verlengd van 297 meter tot 301,4 meter. Dat is gebeurd door het gevaarte eerst door midden te zagen en vervolgens tussen het voor- en achterschip een nieuwe sectie te plaatsen.
In en om dok 7 van de werf, die nog niet zolang geleden als Verolme Botlek door het leven ging, krioelt het van werknemers. Met honderden wordt gewerkt aan het schip dat meestal vaart tussen Florida en de Cariben. Vrachtwagesn rijden af en aan, materiaal wordt afgeleverd, terwijl veelpersoneel passeert per fiets. Het megadok in de Botlek heeft nog het meeste weg van een immense openluchtfabriek.
,,Dit werk was nu net wat we zochten," licht topman Harold Linssen van Keppel Verolme toe. ,,Met deze klus hopen we meer opdrachten te krijgen op de cruisemarkt." De werf, enkele jaren geleden in handen gekomen van het Singaporese concern Keppel Fels, richt zich vooral op scheepsreparaties en offshore.

Techniek
,,Het lijkt op het eerste gezicht een makkelijk karwei," stelt Linssen. ,,Doorzagen , tussenstuk erin en dan weer dichtlassen, maar zo eenvoudig is het niet. Er zit veel techniek bij." De werfbaas romet ondermeer de bijdrage van het Bredase hijs- en takelbedrijf ALE Lastra.
,,We liggen op schema en hopen op tijd klaar te kunnen zijn." De topman van Keppel Verolme becijfert dat er 250 personeelsleden van zijn werf aan de klus hebben gewerkt. ..Dat zijn er nunnog zeventig tot tachtig. Daarbij nog zo'n honderd mensen van onderaannemers."
Met het tussenstuk heeft de Enchantment of the Seas er straks 151 'kamers' bij. Verder bevat het nieuwe deel een 'latin lounge', eet- en drinkgelegenhied, een conferentiezaal voor honderd bezoekers, fitnessruimtes en zelfs trampoline-toestellen op het bovendek. Volgens directeur Harri Kulovaara van Royal Caribbean is de cruisewereld een groeimarkt die ook aan het veranderen is. De gemiddelde leeftijd van onze gasten vandaag de dag 42jaar. U zult wel denken: die ligt toch veel hoger, maar dat is echt niet meer zo."

Juha Heikinheimo, vice-president van de Finse scheepswerf Aker Finnyards, stelt dat de keuze voor het werk op Keppel Verolme gevallen, omdat de de werf in Rozenburg over een droogdok beschikt van 405 bij 90 meter. ,,Hier kon alles op één plek worden uitgevoerd." De nieuwe sectie, net als het 'moederschip' gebouwd in Finland, moest daarvoor wel vanuit het Finse Turka naar Rozenburg worden verscheept. Heikinheimo is gelukkig met de voortgang vanhet werk. ,,Het schijnt allemaal te passen. Nu moet dat nog tegen elkaar komen."
Over vijtien dagen moet het karwei afgerond zijn. Naar verwachting kan het cruiseschip omstreeks 15juni het dok verlaten om 'buiten' verder te worden afgebouwd. Op 2 juli wordt de Enchantment of the Seas weer in Amerika verwacht. Vijf dagen later begint de eerste reis van het verlengde vaartuig vanuit de cruisehaven van Bayonne, New Yersey, bij New York.
Topman Linssen van Keppel Verolme hoopt intussen op nieuwe cruise-orders, in de wetenschap dat klussenals deze nooit misstaan op de cv van zijn bedrijf.


26-05-05

Cruiseschip weer bijna een geheel
Gelezen in het Rotterdams Dagblad


Foto Victor van Breukelen

Het cruisschip Enchantment of the Seas begint langzaam maar zeker weer een geheel te worden. Op Scheepswerf Keppel Verolme in Rozenburg is het vaartuig van de Amerikaanse rederij Royal Caribbean Internationaal deze week in twee delen gezaagd. Vervolgnes is dinsdagavond het tussenstuk geplaatst.
,,Die operatie heeft ongeveer drie uur geduurd," vertelde werfwoordvoorster Lucienne de Jong vanmorgen. In de volgende werkfase worden de drie delen aan elkaar gelast. Daarmee wordt mogelijk morgen begonnen. Na de toevoeging van de 22,2 meter lange sectie is het cruiseschip ruim driehonderd meter. Het is de bedoeling dat het schip eind juni weer kan uitvaren.


24-05-05

Cruiseschip doormidden
Gelezen in het Rotterdams Dagblad


Foto Victor van Breukelen

Het cruisschip Enchantment of the Seas, dat gisteren bij Keppel in Rozenburg in twee delen is gezaagd, krijgt in de loop van vanmiddag zijn tussenstuk. ,,Het is tot nu toe goed gegaan," sprak werfwoordvoerster L. de Jong vanmorgen Het doormidden zagen van het vaartuig van de Amerikaanse rederij Royal Caribbean begon gisteravond om zes uur en kon rond middernacht worden afgerond. Tussen de twee delen van het schip gaapt nu een gat van circa 28meter. In de loop van de avond moet de nieuwe sectie van 22,2 meter tussen voor- en achterschip zitten. ,,Dan wacht weer een andere klus, het aan elkaar lassen van de drie stukken." Het schip is nu 279 meter en wordt straks meer dan 300meter lang.

back